diumenge, 19 d’octubre del 2008

El poder de la veu

Sempre he estat fan de la música "a capel.la", aquella que no té cap acompanyament instrumental perquè les veus fan d'instrument en moltes ocasions, aquella en la que trobem una barreja de veus greus i agudes en un mateix grup i que a cada peça musical s'organitzen per fer una harmonia equilibrada entre els diferents tons i, en molts casos, sonant com un canon.

El primer grup que vaig escoltar que cantava d'aquesta manera van ser Flying Pickets que amb la seva versió de "Only you", de Yazoo, es van fer molt coneguts i van obrir la porta a d'altres grups com Housemartins qui, amb el seu single "Caravan of love", van omplir les nostres cintes de k7 als anys 80; o el solista Bobby McFerrin que amb el seu "Don't worry, be happy" ens va fer cantar a tots...

Pel que fa a casa nostra, són grups de dones els que han mostrat una altra manera de cantar, sense instruments. Primer van ser Stupendams, un grup composat per noies de diverses nacionalitats, i després Gema 4, grup de noies d'origen cubà que omplen de "sones" i "boleros" l'escenari quan actuen. I no ens oblidem dels mediàtics i divertits Golden Apple Quartet, que amb les seves tornades fàcils de recordar intervenien en programes televisius i radiofònics als anys 90.

Existeix una iniciativa d'unir els grups que es dediquen a aquesta disciplina musical, es tracta de BACAP, Barcelona A Capel.la, que té l'objectiu de promocionar concerts per tota Catalunya.

Una disciplina germana de la música a capel.la la podriem dir que és el Gospel. Ahir es va celebrar a Barcelona el VII Festival de Gospel, organitzat per l'Institut de Gospel, va mostrar-nos la gran quantitat de seguidors que té aquesta vessant del cant i, sobretot, que estan molt vius...
Cada divendres davant de la catedral, de 18,30 a 20h., us sorprendrà trobar un grup molt nombrós, potser 40 o 50 persones, cantant Gospel simplement amb la finalitat de compartir-ho amb la gent. Us animo a escoltar-los.

En el Festival d'ahir vam poder escoltar a 150 cantaires formant part del St. Ferran's Gospel Choir, vaixell insignia de l'Institut de Gospel de Barcelona, qui han participat en alguns espectacles al Palau Sant Jordi aquest any. Un altre grup que va actuar, i que també surt de l'Institut de Gospel, és Morningsingers in the fields, grup de 8 noies que omplen l'escenari amb les seves veus i els seus moviments. En tercer lloc, van actuar les grans Gema 4, qui han superat l'ensurt de perdre un dels seus membres fa uns anys, i que van omplir d'alegria amb la seva ironia la sala Luz de Gas. I, en darrer terme, vam poder escoltar By the Gospel River, quartet de veus masculines que van sorprendre'ns amb la potència de la seva veu...

Intentaré anar descobrint altres grups que amb el poder de la seva veu omplen l'escenari, sense necessitat d'acompanyament.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Dius que cada divendres de 18:30 a 20:00 hores davant de la catedral fan gospel? Fins quan?
Gràcies!! ;)

Jes ha dit...

com vaig disfrutar!!!!
a mi em van encantar By the gospel river, quina energia transmetien!
L'any vinent ... repetim!!!

Manel Vidal ha dit...

Judith, cada divendres de 18'30 a 20h. Actuen a prop la plaça de a Catedral. (Des de setembre fins a finals de juliol).