dijous, 29 de març del 2007

Blood Diamond


Finalment he anat a veure aquesta pel.lícula protagonitzada per Leonardo Dicaprio en una de les millors interpretacions de la seva carrera, crec que ja s'ha fet gran, ja no té aquella cara de nen que tenia en d'altres films i que feia que els personatges li quedessin una mica grans (el cas més flagrant va ser "El aviador" on encarnava a Howard Hughes i no es feia creïble l'autoritarisme que, en principi, tenia aquest personatge a la realitat).
"Blood Diamond" fa una crítica al tràfic de diamants i com aquests van servir per finançar el tràfic d'armament en els moments més crítics del conflicte a Sierra Leona, denuncia també la utilització dels nens soldats per part de la guerrilla i, sobretot, el fet que occident girés el cap tot i coneixent el que passava en aquest païs. Es fa referència també al paper de la cooperació internacional i el seu paper en l'atenció als milers i milers de refugiats que hi van haver. Potser l'aspecte que em sorpren més, per ser una de les poques vegades que surt en un film americà, és el paper que van jugar certs països europeus com a causants de les situacions de greu conflicte en les que es troben els estats africans.
La música, amb clares referències als cants tribals, aconsegueix ser un altre dels protagonistes de la pel.lícula juntament amb els entorns naturals africans on està rodada.
La duresa de certes imatges, més que pel que es veu pel que representen, i l'acció trepidant mantenen a l'espectador captivat gairebé al llarg de tot el metratge. El final, que no desvetllaré, és potser el més fluix de la pel.lícula.

Ens ha d'alegrar que en els darrers dos anys dos films s'hagin apropat a l'Àfrica per denunciar els abusos que hi ha, l'any passat va ser "El jardinero fiel" denunciant l'ús com a cobaies humans dels africans per part de les empreses farmacèutiques i aquest any ha estat "Blood diamond" destapant el que hi ha darrera d'un objecte de luxe com són els diamants.

A partir d'ara si algú em regala una joia amb diamants de ben segur que em vindran moltes coses al cap.