dimarts, 25 de setembre del 2007

Baixada dels pilars

Donat que sempre coincideixen les festes de la Mercè i les de Santa Tecla, i m'agraden molt les festes de Barcelona, tant sols des de l'any passat he gaudit algun dia de les festes de Tarragona. En ser una ciutat petita es viu molt la festa al carrer i podem trobar concerts com els que s'ofereixen a la Mercè amb la diferència que no t'has de donar cops de colze per avançar ni has de fer malabarismes amb la beguda.
De fet, aquest any hi havia alguns cantants que repetien: primer actuaven a Tarragona i després a Barcelona com, per exemple, El Sueño de Morfeo o l'orquestra Cimarron. També va actuar Feliu Ventura, Jaume Sisa, Fangoria, ...

Però veritablement el que més impacta de totes les propostes és la "baixada dels pilars", sent una ciutat castellera com és Tarragona, no podia faltar alguna exhibició d'aquests i, a banda de l'actuació que sempre fan el dia de Santa Tecla (23 de setembre), el dia 24 cada colla de la ciutat (Colla Jove, Xiquets de Tarragona, Serrallo, Sant Pere i Sant Pau) construeixen un pilar de quatre, aquest puja les escales de la catedral, les baixa i després camina pel carrer Major, la Baixada de la Misericòrdia (un dels punts més espectaculars), la Plaça de la Font fins arribar a l'Ajuntament on l'aixeneta és estirat amb una faixa fins el balcó.

Aquest any he tingut la fortuna de podeu veure-ho per primera vegada i, a més, des d'un lloc privilegiat (un balcó davant les escales de la catedral) i creieu-me és d'aquelles coses que no pots perdre't a la vida.

La gent de Tarragona diuen que a Barcelona no es viuen els castells com s'han de viure, que la gent parla tota l'estona aplaudint a cada moment i no respecten el silenci necessari perquè les colles es puguin concentrar i aixecar i descarregar el castell, potser sí tenen raó, el cert és que l'ambient que vaig veure ahir a la Part Alta de Tarragona no l'he vista a la Pl. Sant Jaume.