divendres, 20 de juliol del 2007

conviure amb la violència

Actualment en moltes pel.lícules trobem mostres de violència, sobretot en el cinema americà i japonés, i les tolerem perquè sempre ens remeten a la ciència ficció, al gènere fantàstic o als blockbusters, però quan aquesta violència és present en films rodats amb un cert realisme o, fins i tot, se'ns mostra de manera subtil ens resulta insuportable.

Aquest és el cas de 'A Guide to Recognizing your Saints', títol original del film en anglés i del llibre en el que està basada 'Memorias de Queens'. Una història gairebé autobiogràfica de l'escriptor, guionista i director Dito Montiel que mostra les seves vivències d'adolescent, situant-les en els darrers dies en que va viure en el districte de Queens de Nova York, moment en que decideix marxar a Califòrnia. Veiem, doncs, dos actors que representen el mateix personatge, Robert Downey Jr. interpreta al Dito que s'apropa als 40 anys i recorda la seva adolescència, en una interpretació molt mesurada i seriosa, i Shia Labeouf, interpreta al Dito de 16-17 anys amb una relació molt complicada amb el pare i el reduït i violent món que l'envolta, així com les relacions que manté tant amb els amics com amb la seva primera núvia.

Potser pel moment personal en el que estic m'ha arribat més la violència que envolta tota la pel.lícula i, sobretot, crec que la manera com està rodada, mostrant però no ensenyant explícitament tant els interiors com els exteriors transmet una sensació una mica claustrofòbica, en paraules del director: "mostrar el que és menys obvi pot ser a vegades la millor descripció".

Tot i que a mi no m'ha acabat d'agradar reconec que és un film a tenir en compte perquè et fa pensar en la incomunicació, l'agressivitat amb la que establim les nostres relacions i, sobretot, les conseqüències dels nostres actes, de les que moltes vegades no som massa conscients.