dilluns, 9 de juliol del 2007

Woody Allen a Barcelona

Fa uns dies ja vaig fer un comentari en una altra entrada al voltant de la pleitesia que li han rendit els nostres polítics al director novaiorqués però veient que han arribat al paroxisme no puc estar-me de tornar a incidir en el tema.

Com podeu entendre com a cinèfila que sóc i amant de la manera de dirigir de Woody Allen, sobretot per ser un gran director d'actors i un bon guionista, estic molt contenta que en Woody Allen vingui a la meva ciutat a rodar el seu pròxim film. El que no em sembla bé és que a més a més de les facilitats que normalment es donen a qualsevol rodatge que es fa a Barcelona a través de Barcelona Plató, empresa municipal, se li doni el volum de diners màxim que es pot donar en una subvenció tant per part de l'Ajuntament de Barcelona com del Departament de Cultura de la Generalitat, a més a més, del 15% de taquilla que pagarà el Ministeri de Cultura, i encara no s'ha pronunciat el Departament de Presidència de la Generalitat. A tot això s'afegirà el que pagui TV3 pels drets d'antena. En total podria arribar a rebre 2 milions d'euros per part de les autoritats catalanes.

Critico aquests fets perquè conec les dificultats amb les que es troben els directors novells que volen tirar endavant qualsevol projecte de llargmetratge, i em sap greu quan penso que molta de la inversió que es faci a nivell de producció en el film d'Allen es recuperarà en taquilla.

El que sí es pot dir és que Mediapro ha fet una gran tasca de producció aconseguint aquests diners i d'altres inversions en espècie (localitzacions, facilitats en l'assegurança i els permisos per rodar, ...).

Ara només ens queda desitjar que sigui un bon rodatge i que la imatge que doni de Barcelona sigui la d'una ciutat Mediterrània, on conviuen diversitat de cultures i que té una història que s'inicia a l'època neolítica i arriba fins el segle XXI i no solament té vestigis del Modernisme, també n'hi han de l'època romana, medieval, ...

I no sé si desitjar que cridi més turisme, penso que estem arribant al límit en els llindars de tolerància ciutadana, si més no del turisme de borratxera i depredació. Esperem que els espectadors del film de Woody Allen que decideixin conéixer la nostra ciutat s'interessin per la gran oferta cultural que proporciona.