dissabte, 17 de gener del 2009

Crisis... What crisis?

De tant repetir que estem en crisis, que hi ha hagut una davallada a tot el món, que els bancs no tenen liquidesa i tenen dificultats perquè la gent retorni els prèstecs i hipoteques, ... en fi, tots aquests missatges catastròfics que en els darrers mesos rebem continuament per part dels mitjans de comunicació, de tant repetir-los potser no ens ho acabem de creure (a no ser que estiguem patint-ne les conseqüències d'una forma flagrant).

Jo que treballo en el món del treball social i que cada dia tinc l'oportunitat d'escoltar el que a la gent li passa, darrerament surto molts dies de la feina amb el cor encongit pel que m'expliquen. I, sobretot, per dos casos que he vist en les darreres setmanes, sóc conscient del que ens ve a sobre... Totes dues persones eren dones al voltant dels 50 anys, totes dues autònomes i amb parades al mercat. Una d'elles tenia una parada de sabates al mercat de Sants i l'havia de tancar perquè les obres que s'han fet i actualment estan en peu al voltant d'aquest mercat per l'arribada de l'AVE han desincentivat a la gent del barri de Sants ha anar al mercat, molta població d'aquest barri són persones grans amb dificultats de mobilitat, i a més de les obres s'ha d'afegir que la gent no compra tant. Aquesta persona es trobava que després de 16 anys de tenir un negoci propi l'havia de tancar i "buscar-se la vida", però amb la seva edat qui la contractaria?
L'altra persona tenia una parada al mercat d'Hostafrancs que no pot mantenir perquè no cobreix despeses i a més comença a generar deutes per sobre dels beneficis. Amb 52 anys, havia anat a l'OTG de Sants per preguntar si tenia dret a cobrar alguna prestació però com que el règim d'autònoms no cotitza per
 l'atur no tenia dret a cobrar atur (després de portar 30 anys cotitzant, 24 anys en el règim general i els 6 darrers com a autònoma), en tot cas si una empresa la contractava 3 mesos podria cobrar atur, i tampoc tenia dret a percebre la Renda Activa d'Inserció (adreçada a persones de la seva edat que tenen dificultats per inserir-se laboralment i es pot percebre al  llarg d'un any per ajudar-los mentre busquen feina) pel mateix motiu...
A més a més se senten enganyades perquè darrerament havien cotitzat més cada mes perquè des del govern es volia incloure l'atur dins les cotitzacions.
On va aquesta gent? quines possibilitats tenen? amb la seva edat estan fora del mercat laboral, no tenen dret a cap prestació que pal.lii les seves necessitats com a mínim temporalment.

I, no ens enganyem, els que han aixecat Catalunya i l'han mantingut en el nivell en el que es trobava fins ara han estat les petites i mitjanes empreses i això vol dir els autònoms, els tant anomenats "botiguers".

Per una altra banda, què passarà quan els qui sí tenen dret a cobrar prestació d'atur acabin aquesta i no hagin trobat feina en el temps en el que han estat en atur?

1 comentari:

Anònim ha dit...

Realment el sistema no està en crisi, els que estem en crisi son les persones normals, el que e4stá en crisi i decadencia es un sistema de privilegis on s'aplaudeix el lucre, on els triunfadors no son les persones que han ajudat a mes gent, sino quins s'han lucrat mes enganyant a la gent que els rodeja, sent mes competitius que ningú(eufemisme per no dir que han hagut de trepijar a un munt de persones per arribar a on son).

Realment la crisi per la majoria de personas no existeix qui abans podia comprar x cosa encara pot seguir comprant-la, altre cosa es l'increment de l'atur, ´qui està en aquesta situació si que es qui realment està patint la crisi... però s'ha de ser positiu, el que te de bo les situacions complicades es que fan sortir habilitats que tens i que d'altre manera s'haurien quedat dins teu sense desenvolupar-se... al meys així em prenc jo les dificultats.