dissabte, 7 de juliol del 2007

Manufacturació del consens

Noam Chomsky i Eduard S. Herman van teoritzar fa un temps sobre la "manufacturació del consens", això vol dir que quan les lluites populars guanyen més llibertat i presència pública, aquells qui ostenten el poder busquen maneres d'enfrontar-les: anul.lant-les o canalitzant-les cap a on ells volen.

En altres temps la resistència popular era contrastada amb la força, actualment el poder té altres mecanismes molt més silenciosos per enfrontar les disidències... portar-les al seu terreny i vendre "cortines de fum" ajudat pels mitjans de comunicació.
Per tot això hem de construir-nos un esperit crític que sàpiga discernir què hi ha de cert en el que ens ven la premsa, en què ens vol amagar realment quan ens ven "cortines de fum"... Que ara toca parlar de terrorisme perquè no volen que es parli del desenvolupament de l'estatut català, doncs parlem de terrorisme, que toca parlar dels excesos en les demandes dels polítics catalans per amagar que hi ha problemes greus a l'economia espanyola, posem de volta i mitja als catalans, que toca parlar del "problema de la immigració" i relacionar-lo amb la inseguretat ciutadana perquè no es parli de l'enviament de soldats a Irak, doncs parlem-ne... en fi, exemples en trobem i en trobarem.

Ens falta molt per veure i molt per llegir per adonar-nos de l'oportunitat de moltes notícies, de la conveniència que surtin a la llum en un moment o un altre i, sobretot, de com estan narrades.