dimarts, 19 d’agost del 2008

Cultura a l'estiu

Creiem que hem d'estar totes les vacances fora de la nostra ciutat perquè sinó no podem gaudir prou, no podem desconnectar de la nostra rutina diària a la feina. Però no ens adonem que moltes propostes de les que volem gaudir al llarg de l'any no tenim temps per disfrutar-les o, si ho fem, estem mirant al rellotge tota l'estona perquè volem arribar d'hora a casa per descansar de cara al dia següent.
Jo m'he reservat uns dies aquest any (abans de tornar a marxar fins a finals de mes) per disposar de les propostes culturals que m'ofereix Barcelona a l'estiu. Començant per les Festes de Gràcia que sempre són un bon motiu per restar a la ciutat, continuant pels concerts al Caixaforum, i acabant per les exposicions que podem trobar a diversos centres culturals.

Us recomano especialment dues propostes: 
En primer lloc, l'exposició "Duchamp, Man Ray, Picabia". Tres artistes de la primera meitat del segle XX, que van coincidir en la utilització de les màquines, el moviment, l'experimentació amb la llum o les transparències en les seves obres. Fundadors del moviment Dada, van influir en moltes obres posteriors. 
Havia tingut ocasió de veure una exposició monogràfica sobre Man Ray anteriorment, centrada exclusivament en la seva fotografia, però l'exposició que ens ocupa és més completa, podem trobar pintura i objectes, així com observar la influència mutua amb els altres dos artistes.
Un dels elements que més m'han cridat l'atenció és les referències cinematogràfiques que podem trobar en alguns dels objectes creats per aquests genis, sobretot la utilització de les transparències, clarament relacionades amb la transició entre escenes (la superposició d'imatges enfront del fos en negre).

L'altra proposta és escoltar música de jazz composada com a banda sonora d'un curt de cinema mut. Avui he tingut ocasió d'anar al Caixaforum i escoltar la música de December Quintet acompanyant "Convict 13" de Buster Keaton i ha estat una experiència deliciosa.

Bé, com veieu també es pot fer estiu a una ciutat com Barcelona, a veure què més puc veure o escoltar en els propers dies...