dilluns, 9 de febrer del 2009

Pena de mort

Com que al nostre país, benauradament, no existeix la pena de mort fa gairebé tres dècades (bé, en l'àmbit militar fa menys temps que es va abolir) no tenim present que en d'altres països està molt vigent i cada dia són assassinades "legalment" decenes de persones culpables o innocents, tant s'hi val, en algun lloc del món.
El darrer llibre que he llegit és un assaig en forma de novel.la sobre un cas real de condemna a la pena de mort d'un innocent per "donar el perfil" d'un assassí. Escrit per John Grisham, El proyecto Williamson, narra la història de Ronnie Williamson, un jugador de beisbol fracasat que no sap adaptar-se a un canvi de vida sent molt jove i per una declaració plena de mentides d'un confident policial la seva vida canvia d'un dia per l'altre...

Gran coneixedor de l'àmbit judicial americà, Grisham descriu molt detalladament les diferents instàncies policials i judicials per les que avança el procés de Williamson fins ser condemnat a la pena capital. I ens fa entrar en un corredor de la mort d'una presó de l'Estat d'Oklahoma on Williamson va a parar i on estableix amistat amb un altre pres gairebé sense veure-li la cara, solament parlant de cel.la a cel.la, aquests passatges del llibre m'han fet estremir i em recordaren l'episodi sobre la pena de mort i el corredor de la mort que Javier Corcuera ens mostrà a La Espalda del mundo.

Per una vegada, l'autor ha volgut anar més enllà d'un "best seller" i ens fa arribar un llibre-denúncia sobre la mala praxi policial, sobre la mort d'innocents amb la injecció letal, i ens mostra l'aquiescència dels habitants d'alguns dels Estats americans envers aquesta eina legal de matar com és la pena capital.
Esperem que desaparegui del nostre món per sempre.

"La pena de muerte es signo peculiar de la barbarie" (Victor HUGO)