dimecres, 23 d’abril del 2008

Talent


Reconec ser una "Vidiota" perquè sóc una teleadicta però, de tant en tant, no massa sovint, trobem algun programa que ens sorpren i ens aporta alguna cosa.

Actualment la televisió és una fàbrica de reality shows, amb diferents excuses: conviure i fer tonteries, construir una casa, cantar, ballar, ser una supermodel, sobreviure en una illa, ... però en les darreres setmanes al canal Cuatro hem pogut veure veritables virtuosos de la música i la dansa en el programa "Tienes talento", persones que transmetien sentiments i emoció a l'hora d'interpretar el seu art. Ens han descobert noves formes d'entendre la música i la dansa, anant més enllà del clàssic.
A mi m'ha impactat especialment un saxofonista de nom artístic Pedro Saxo, que assajava en el traster de casa seva, és capaç de fer tres veus diferents a l'hora entre la gola, la veu i el so del saxo. A banda de la dificultat que comporta realitzar una peça amb aquests elements, el més valorable és la innovació en la música contemporània que suposen les seves composicions.
Un altre dels participants, va ser un dels més votats a la final, és un chelista de nom Guillermo que, tal i com van expressar els membres del jurat, interpreta la música clàssica com si fos un rocker.
Una altra de les disciplines que hem pogut veure és la dansa, ballarines amb una gràcia en els moviments capaces de transmetre els sentiments més purs o la passió més extrema... i un dels grups més professionalitzats, els Momentum Crew, van demostrar que són els millors ballarins de break dance del món. A cada fase que passaven han preparat un número encara més espectacular.
També hem pogut veure concursants que provenien de disciplines lligades al circ, com les acrobàcies, el contorsionisme o el trapezi. Alguns d'ells demostrant que a la senzillesa es pot trobar l'elegància.

És cert que també hi ha hagut molts freaks, sobretot entre els que pretenien fer un espectacle còmic, però això no desmereix el talent de molts dels que han passat per aquest programa.

El jurat penso que ha estat a l'alçada, en cap moment s'ha faltat al respecte a cap dels concursants i es veia l'honestedat en les seves valoracions, especialment quan valoraven intervencions que tenien a veure amb les seves disciplines artístiques: Josep Vicent como director i intèrpret de música clàssica i contemporània, Natàlia Millán com a ballarina i actriu, i Miqui Puig com a cantant pop i dj.

I , el millor de tot, el guanyador ha estat un jove cantaor de 16 anys, d'ètnia gitana, que el dia de la gala final va interpretar la cançó de Lorca "La leyenda del tiempo" recordant com ho feia Camarón de la Isla. Amb la seva interpretació va aconseguir emocionar tant a algun dels membres del jurat com al públic. Guanyar amb una cançó que forma part del nostre bagatge cultural del segle XX i no amb la darrera novetat efímera dels 40 principals té molt de mèrit.

Si programes com aquests han de servir per donar a conéixer diverses disciplines artístiques o apropar la música en majúscules als joves, tot veient com d'altres joves dediquen una part important de la seva vida a esforçar-se per aconseguir viure de la seva vocació, tant de bo n'hi hagin més com "Tienes talento".