diumenge, 24 de juny del 2007

cultura catalana


Ja fa molts mesos que ha sorgit la polèmica envers què es pot considerar cultura catalana... Allò que es fa a Catalunya?, allò que es fa en català? Aquesta polèmica s'ha agreujat amb la tant comentada, publicitada, utilitzada, polititzada Fira del Llibre de Frankfurt.
A mi m'ha arribat a avorrir aquest tema de tant manit que està. Sembla que a certs polítics, catalans?, només els interessen aquests esdeveniments per portar-los al seu terreny. Recordem que a la Fira de Frankfurt la cultura catalana va com a convidada aquest any però algú ha decidit que certs autors com Juan Marsé, Enrique Vila-Matas, Eduardo Mendoza, o Javier Cercas i Carlos Ruiz-Zafón i ja no parlem de Vázquez Montalbán, no formen part de la cultura catalana. I, per tant, se'ls convida a darrera hora i per parlar dels que sí formen part de la cultura catalana, els que escriuen en català. M'ha semblat una falta de respecte cap a aquests autors qui, encertadament, han declinat anar a Frankfurt, i també cap als seus lectors de tot el món.

Per sort, en altres disciplines com el cinema no hi ha hagut tant d'enrenou i hi haurà la presència, entre d'altres, d'Isabel Coixet (les seves pel.lícules són rodades en anglés), Vicente Aranda o Bigas Luna (utilitzen el castellà en els seus films).

El dia que el fet d'utilitzar una llengua o una altra com a forma d'expressió artística o cultural no sigui utilitzat políticament crec que tots gaudirem sense complexos de la "cultura" en majúscules que, per sort, està per sobre de tot això. I més tenint les traduccions, en el cas dels llibres, o bé, els subtítols, en el cas del cinema.

Només hi ha dos camins: obrir la nostra cultura al món o quedar-nos a casa fent el ploramiques i culpant a Madrid i Espanya de tots els nostres mals.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Fantàstic noia,

M'encanten aquests d'Iniciativa que només feu que tirar pedres sobre la vostra teulada.

Mentre ens roben el país, la nostra cultura i la dignitat a paletades, vosaltres seguiu amb aquesta boutade de la universalitat.

Si som universals és perquè som catalans, exercim com a tals i no ens n'avergonyim ni anem demanant disculpes.

Els escriptors en llengua espanyola o castellana ja tenen les seves fires i certàmens on els conviden.

Aquesta és una ocasió única per donar a conèixer la llengua catalana al món, i això inclou també a tots els escriptors valencians o balears ofegats pel descarat genocidi cultural que socialistes i populars han practicat sempre a les seves terres. A veure qui discrimina a qui aquí.

Mala consciència burgesa en diria de lo vostre, que us afanyeu a detenir un noi per cremar la foto del rei mentre permeteu les agressions d'skinheads feixistes a SantCugat i a altres llocs del Vallès.

Brillant el senyor Saura, de veritat, molt brillant. Que vagi a comprar un "traju" nou a Toni Miró per celebrar-ho.